Ο Κώστας Ευσταθίου (1913-1987) γεννήθηκε στον Ασκά. Αφού αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο,  φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και έπειτα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, έζησε μέχρι το 1940, όπου και παρουσίασε τρεις ατομικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, ενώ στη συνέχεια, πραγματοποίησε άλλη μια έκθεση στην Κύπρο. Αργότερα, στα 1945-46, σύμφωνα με μαρτυρία του αδελφού του, του Ιωάννη Στάθη, που παρουσιάζει η Σοφία Ιωάννου*,  άνοιξε εργοστάσιο κατασκευής χαλιών και υφαντών. Το εργοστάσιο, όμως, έκλεισε και τότε ο Ευσταθίου αποφάσισε να απομονωθεί στον Ασκά. Εκεί, αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, χρησιμοποιώντας, όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ιωάννου με βάση και πάλι μαρτυρία του αδελφού του, στη θέση του καμβά οποιονδήποτε υλικό, όπως μικρά χαρτόνια και  ξύλα.  Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα έργα του τα είχε δωρίσει σε γνωστούς και φίλους.

Ο Ευστάθιος Ορφανίδης γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στον Ασκά. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε διπλωματικές θέσεις στο εξωτερικό από το 1971 έως το 1999 και από το 2003 έως το 2005, ενώ ταυτόχρονα είχε συμμετοχή σε επιτροπές τόσο διεθνών όσο και περιφερειακών  συνεδρίων. Από το 1999 έως το 2003, υπήρξε Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο του Καναδά, ενώ αργότερα Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συρία. Επιπρόσθετα, στον Ευστάθιο Ορφανίδη, δόθηκε το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος Φοίνικος» από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Πηγή:
Σοφία Ιωάννου, Ο Ασκάς στο διάβα του χρόνου, Λευκωσία 2007