Το πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι όταν φτάσεις στον Ασκά είναι η αλλαγή του κλίματος. Το κλίμα είναι ξηρό και δροσερό, ο αέρας καθαρός. Φαίνεται από μακριά ότι η φύση σε αυτή την περιοχή δημιούργησε με κέφι και αγάπη το όλο τοπίο.

Προχωρώντας προς το χωριό θα αντικρίσεις το κέντρο Περνιά και το πάρκο που είναι αφιερωμένο στον Αγνοούμενο της κοινότητας, καθώς και το μνημείο Αγνοουμένου Χριστάκη Ιωάννου. Εδώ μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου, έχοντας φόντο από την μια πλευρά στα βόρεια, τον ανοικτό ορίζοντα που βλέπει μέχρι τον Πενταδάκτυλο και στα δυτικά μια απέραντη έκταση από Φουντουκιές, που με το σκούρο πράσινο χρώμα τους σε μεταφέρουν σε ένα κόσμο μαγευτικό.

Περπατώντας κάτω από την πυκνή φυλλωσιά των φουντουκιών και ανάμεσα σε τρεχούμενα γάργαρα νερά, θα ξετρελαθείς από τα κελαδήματα των αηδονιών, των χελιδονιών και των άλλων πουλιών, θα αισθανθείς την ηρεμία και την γαλήνη που μόνο η φύση μπορεί να σου δώσει.

Μπαίνοντας μέσα στο χωριό, από την ανατολική πλευρά, μπορείς να επισκεφθείς την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Είναι κτισμένη σε Βασιλικό ρυθμό και στο εσωτερικό της μπορείς να θαυμάσεις το επίχρυσο τέμπλο της και τις αξιόλογες αγιογραφίες της. Το καμπαναριό της είναι κτισμένο με σκαλιστή πέτρα και η καμπάνα μια από τις τρις πιο ωραίες καμπάνες της Κύπρου.Κοιτάζοντας προς το χωριό θα αντικρίσεις το Δημοτικό σχολείο το οποίο φαντάζει σαν ένας Παρθενώνας πάνω από την κοινότητα.

Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται αναπαλαιωμένος ο παλιός ελιόμυλος του χωριού. Εδώ μπορείς να δεις τον τρόπο με τον οποίο οι πρόγονοι μας έβγαζαν το ελαιόλαδο.

Προχωρώντας δυτικά προς το χωριό βρίσκεις την πλατεία του Κ.Ο.Τ. Εδώ μπορείς να ξεκουραστείς στην σκιά των πανύψηλων καρυδιών και να απολαύσεις την φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Προχωρώντας θα συναντήσεις τον παλιό Αστυνομικό σταθμό ο οποίος είναι και αυτός αναπαλαιωμένος. Είναι ένας από τους πιο παλιούς αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, σημάδι ότι το χωριό σε παλαιότερες εποχές είχε αρκετούς κατοίκους.

Στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκεται το καφενείο όπου μπορείς να ξεκουραστείς από την πεζοπορία και να απολαύσεις τον καφέ σου. Δίπλα από το καφενείο βρίσκεται η υπεραγορά του χωριού.Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού, θα συναντήσεις την παλιά βρύση του χωριού. Δίπλα βρίσκεται το ανακαινισμένο σπίτι της Ευγενίας το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Αγροτουρισμού. Εδώ μπορείς να θαυμάσεις την ωραιότατη αρχιτεκτονική του κτιρίου και αν θέλεις μπορείς να διανυκτερεύσεις. Η φιλοξενία σε αυτό το μοναδικό σπίτι είναι μοναδική.

Κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα στενά και θαυμάζοντας την μοναδική και αξιόλογη αρχιτεκτονική του χωριού, συναντάς την δεύτερη εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 11ου αιώνα σε Βασιλικό ρυθμό και στο μέσο του Ναού σώζεται η μοναδική αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου.
Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται το πρώτο παρθεναγωγείο που λειτούργησε στην Κύπρο. Τώρα είναι αναπαλαιωμένο και στεγάζει τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου και το ιατρείο της κοινότητας. Μεταξύ του Ναού και του παρθεναγωγείου βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία του Τιμίου Σταυρού.

Λίγο έξω από το χωριό θα βρεις το παρεκκλήσι της Αγίας Χριστίνας το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι πολύ αρχαίο ξωκλήσι και μερικώς εικονογραφημένο. Δίπλα του βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος της Αγίας Παρασκευής. Την Τρίτη του Πάσχα όλο το χωριό μαζεύεται εδώ για το ψήσιμο της σούβλας.

Τελειώνοντας την μικρή ξενάγηση στον Ασκά θα φύγεις φορτωμένος με διάφορα συναισθήματα. Η γαλήνη που υπάρχει στη περιοχή, το καταπληκτικό κλίμα, το πράσινο των δένδρων που η φύση με μεγάλη μαεστρία στόλισε την περιοχή, η μοναδική λαϊκή αρχιτεκτονική του χωριού και η φιλοξενία των κατοίκων θα μείνουν για καιρό χαραγμένα στην μνήμη σου.Στην κάτω άκρη του χωριού βρίσκεται η πιο παλιά βρύση, κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο των δένδρων. Το νερό της παγωμένο δροσίζει τον επισκέπτη.